Viorica Chiru - o carieră dedicată Fundației | Fundația Regală Margareta a României
Viorica Chiru - o carieră dedicată Fundației | Fundația Regală Margareta a României
27574
post-template-default,single,single-post,postid-27574,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Viorica Chiru – o carieră dedicată Fundației

Viorica Chiru – o carieră dedicată Fundației

În urmă cu 18 ani a ales „calea binelui”, cum îi place să spună, și a decis să se implice cât mai activ și concret în acțiuni dedicate semenilor ei. Fundația Regală Margareta a României i-a oferit această șansă, iar ei i-a plăcut atât de mult să lucreze aici, încât a continuat să o facă timp de aproape două decenii. Crede că forța binelui este uriașă și că nu poți să trăiești o viață fără să încerci să aduci o schimbare în bine lumii din jurul tău. Este vorba despre colega noastră, Viorica Chiru, coordonatorul financiar al Fundației, care asigură integritatea financiară și buna gestionare a fondurilor.

Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească”. (Albert Einstein).

 1. Spune-ne, pe scurt, despre traseul tău profesional.

Înainte de a intra în sectorul neguvernamental și non-profit, am lucrat timp de 13 ani în cadrul câtorva firme din mediul privat. Nu am fost niciodată indiferentă la problemele celor din jurul meu, încercând tot timpul să îi înțeleg și să îi ajut, pentru a readuce zâmbetul pe chipurile lor. Astfel, am conștientizat, pentru prima oară, bucuria de a dărui. Deoarece sunt o fire activă, am simțit din ce în ce mai puternic nevoia de a face ceva, de a schimba măcar un pic în bine lumea din jurul meu.

Consider că fiecare este dator să încerce să contribuie, în felul său, pentru a lăsa în urma sa acel loc un pic mai bun.

2. Când și cum ai început să lucrezi în sectorul neguvernamental?

Momentul de răscruce a fost  atunci când a trebuit să aleg calea pe care voi merge înainte. Astfel, în urmă cu aproape două decenii, am ales „calea binelui”, unde aveam oportunitatea să îmi dedic munca ajutorării oamenilor, unde puteam să contribui, atât la construirea de vise și speranțe pentru semenii noștri, cât și la realizarea lor concretă.

În anul 2003 visul meu a devenit realitate, odată cu angajarea mea în sectorul ONG. În luna martie a acestui an s-au împlinit 18 ani de când lucrez, neîntrerupt, în cadrul  Fundației Regale Margareta a României. Nu știu când au trecut toți acești ani, dar știu că fiecare zi, lună, an și-au pus amprenta asupra mea prin proiectele desfașurate în cadrul Fundației.

3. Ce anume te motivează să continui munca în acest mediu non-profit?

Motivația este dată, în primul rând, de proiectele realizate de Fundație, indiferent că vorbim despre copii, despre tineri care merg pe drumul artelor sau despre persoane vârstnice, iar în al doilea rând de voluntari, acești oameni plini de pasiune și energie, care își pun o parte din sufletul și timpul lor în beneficiul celor care au mai multă nevoie. Determinarea și implicarea colegilor mei în schimbarea în bine a vieților copiilor, tinerilor și vârstnicilor, calitatea relațiilor din cadrul echipei, respectul reciproc, de asemenea mă motivează și mă ajută să evoluez personal, să îmi doresc mai mult, să fac față tuturor provocărilor și să depășesc obstacolele care apar în activitatea curentă.

Rezultatele pozitive pe termen scurt, dar și impactul pe termen lung al acțiunilor Fundației, sunt un alt motiv care mă determină să continui munca în sectorul ONG.

4. Cum crezi că te-a schimbat faptul că lucrezi într-un ONG?

Sunt un om norocos din toate punctele de vedere. Lucrez într-un loc frumos, am colegi dedicați care construiesc lucruri frumoase și aduc progres oamenilor care au atâta nevoie de ajutor. Ambiția, perseverența și, nu în ultimul rând, empatia și-au pus puternic amprenta asupra felului meu de a fi de când lucrez în Fundație. Forța de a face bine este uriașă.

Consider că următorul motto este cel mai potrivit pentru a caracteriza munca noastră: „Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească”. (Albert Einstein).

5. Care este rolul tău în organizație?

Deși munca mea este legată de cifre, raportări, documentații și dosare, în spatele lor se ascund lacrimile de bucurie și speranță ale beneficiarilor noștri. Rezultatul acestor cifre și documentații schimbă vieți și destine. Schimbările în bine aduse în viețile beneficiarilor noștri reprezintă un stimulent pentru a continua ceea ce fac.

6. Ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

Îmi plac foarte mult evenimentele pe care le organizează Fundația, activitate unde mă implic cu tot sufletul și cu multă dăruire, deoarece știu că aceste evenimente aduc fericire copiilor, tinerilor și seniorilor noștri, prin donațiile și sponsorizările adunate în urma desfășurării lor. Sunt conștientă că aceste donații ajută beneficiarii în momentele de cumpănă din viețile lor.

7. Care au fost cea mai mare provocare și cea mai mare satisfacție din activitatea ta de până acum la Fundație? Care este cea mai frumoasă amintire?

În fiecare zi apar noi provocări, dar în același timp și noi satisfacții.

Am avut onoarea de a-l cunoaște si de a da mâna cu Regele Mihai I și de a sta la aceeași masă cu Regina Ana  Atunci am înțeles că nu am un loc de muncă pur și simplu, ci un loc de muncă încărcat de istorie, de emoții si energii pozitive, un loc unde chiar se construiește binele. Atmosfera regală, valorile și eleganța Familiei Regale a României plutesc în aer și la noi în Fundație.

Cel mai important eveniment din viața mea s-a petrecut în 2016, an în care am avut privilegiul ca Majestatea Sa Margareta să-mi confere medalia „Custodele Coroanei Române” pentru  loialitate și întreaga activitatea desfășurată în Fundație. Această distincție m-a motivat și responsabilizat și mai mult.

8. Care sunt valorile tale, lucrurile care contează pentru tine?

Iubirea, încrederea, respectul, implicarea, pasiunea și dedicarea. Numai cu și prin aceste valori putem transforma viața și munca noastră într-un vis împlinit.

9. Ce hobby-uri ai și ce ți-ai dori să faci pe plan personal și nu ai reușit încă?

Îmi place foarte mult teatrul, îmi place să ascult un concert de muzică de calitate, să călătoresc, să vizionez un film bun și mai ales plimbările prin parc cu Sara, câinele meu. De fapt, îmi place tot ceea ce îți aduce bogație spirituală și liniște sufletească.

10. Știm că îndrăgești foarte mult animalele. Ne povestești un pic despre cele pe care le ai acasă?

Iubesc animalele și susțin adopția lor. Consider că sunt cei mai buni prieteni ai omului și cred că  există o legătură specială, dincolo de cuvinte, bazată pe încredere şi dragoste necondiţionată.

Acasă mă așteaptă Sara, cățelușa mea, Ozzy și Suzy, cele două pisicuțe pe care le am. Și ele sunt adoptate, desigur. Zilnic îmi oferă o lecție importantă despre loialitate, afecțiune, energie și veselie.Doneaza