Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române | Fundația Regală Margareta a României
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române | Fundația Regală Margareta a României
18244
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18244,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române

O copilărie departe de țară

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române se naște la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Regelui Mihai și a Reginei Ana ai României.  A fost desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și Custodele Coroanei române în anul 2007. S-a născut în exil, după ce Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947. Își petrece primii ani din viață în Marea Britanie și Elveția, o copilărie simplă, fericită, nu foarte diferită de cea a altor copii. Este înconjurată de afecțiunea părinților, a bunicii sale, Regina Mamă Elena și a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia, Maria. Copil fiind, Majestatea Sa petrece lungi perioade de timp în Italia, la Regina Mamă Elena și multe vacanțe în Danemarca, la bunicii din partea mamei. Florența și Danemarca vor rămâne locurile copilăriei pentru care va păstra cele mai frumoase amintiri.

 

Despre România află din poveștirile tatălui și bunicii sale, din fotografii. O impresionează de fiecare data solemnitatea momentului în care Regele transmite de Anul Nou un mesaj pentru țară la Radio Europa Liberă. Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea ”Tatăl Nostru” pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seară de seară, înainte de culcare.

 

Majestatea Sa Margareta merge la școală în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Întoarsă în Elveția la 14 ani, urmează Liceul Francez. Filosofia, spune Majestatea Sa, a fost una din materiile preferate în timpul liceului.

Italia și Scoția – pe drumul propriu

După ce susține Bacalaureatul Francez, Majestatea Sa petrece un an în Italia, alături de bunica sa, Regina Elena, în frumoasa reședință a acesteia de lângă Florența: Vila Sparta. ”Am descoperit o lume întreagă cu ea”, spune Majestatea Sa Margareta despre bunica mult iubită. ”Regina Elena a fost ghidul meu spiritual, mentorul meu, steaua călăuzitoare. Ea m-a învățat multe despre viață, mi-a deschis ochii către tot ce este frumos și bun pe lume”.

 

Tânără, dinamică, frumoasă, puțin rebelă, puțin impulsivă, Majestatea Sa Margareta învață de la Regina Elena gustul pentru frumos, își îmbogățește orizontul cultural și cunoaște oameni deosebiți, care fac parte din cercul de cunoscuți al bunicii sale: diplomați, artiști, intelectuali, oameni de știință, dar și oameni simpli, agricultori, meșteșugari. În anul petrecut în Italia, Majestatea Sa hotărăște, încurajată de Regina Elena,  să meargă la universitate și să urmeze apoi o carieră internațională în cadrul Națiunilor Unite.

 

Se înscrie la Universitatea din Edinburgh, Scoția, unde obține în 1974 licența (M.A.) în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional. Perioada de studenție este una dintre cele mai frumoase, una de independență și de maturizare în care leagă multe prietenii și se îmbogățește cu noi experiențe. Se îndrăgostește de Edinburgh și de Scoția, până într-atât încât se declară, în glumă, ”an Honorary Scot”, un cetățean onorific al Scoției.

O carieră de succes la Națiunile Unite

Între 1974 și 1983, Margareta, Custodele Coroanei activează ca cercetator în cadrul mai multor universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică. Lucrează apoi pentru agenții din cadrul Națiunilor Unite, în special OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Proiecte sociale în domeniul sănătății publice în care se implică o poartă în toate colțurile lumii, în Africa și America Latină. Astfel, ia contact cu suferințele și neajunsurile comunităților defavorizate. Experiența aceasta va reprezenta începutul unui drum în slujba umanității, pe care îl urmează până astăzi.

 

După 12 ani petrecuți în Scoția, în 1983 se mută în Italia, la Roma, unde câștigă un post în cadrul Națiunilor Unite. Lucrează mai întâi în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), unde se ocupă de probleme legate de dezvoltarea rurală. Trei ani mai târziu se alătură Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), unde Margareta, Custodele Coroanei se ocupă de relația cu organizațiile neguvernamentale și oferă asistență în strângerea de fonduri pentru programele IFAD.

Majestatea Sa Margareta îmbrățișează cauza României

În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfârșit în Europa de Est, Majestatea Sa Margareta părăsește Organizația Națiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României, lucrând alături de tatăl său. Ziua de 18 ianuarie 1990 și emoția pe care a simțit-o pășind pentru prima oara pe pământ românesc, pe acea ”planetă până atunci interzisă” care era, de fapt, țara sa, vor rămâne mereu în memoria Majestății Sale. Nu va uita tristețea pe care a simțit-o vizitând împreună cu sora sa, Sofia, orfelinate și case de bătrâni din România, în care copiii și vârstnicii trăiau în condiții mizere.

 

Răspunsul său în fața acestor realități crude a fost Fundația Regală Margareta a României, organizație caritabilă pe care a înființat-o în 1990 împreună cu tatăl său, Regele Mihai. Prin intermediul fundației, Majestatea Sa își propunea, cu idealism și curaj, să contribuie la o schimbare în bine în viața celor mai vulnerabili români – bătrânii, copiii abandonați, familiile în dificultate – și să dea o șansă în plus tinerilor talentați. În anul 2018, Fundația aniversează 28 de ani de experiență, fapte bune, proiecte de succes, cu zeci de mii de oameni ajutați și o investiție de 12 milioane de euro în România, din 1990 până în prezent.

 

De-a lungul anilor ’90, Majestatea Sa are ca preocupare principală atât strângerea de fonduri în străinătate pentru Fundație, cât și implicarea într-o serie de evenimente și angajamente publice în care îl reprezintă adesea pe tatăl sau. În anii 1997 și în 2002, Majestatea Sa Margareta este alături de Rege în turneele pe care acesta le întreprinde în numeroase țări din Europa, dar și în Statele Unite și Canada, pentru a susține integrarea Romaniei în NATO.

În 1994, într-unul din orfelinatele pe care le vizitează, Margareta, Custodele Coroanei îl cunoaște pe Radu, astăzi Principele Radu al României, care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin artă desfășurat de Ion Caramitru, cu sprijinul Fundației Regale Margareta a României. Cei doi se căsătoresc în 1996, petrec primii ani de căsătorie între România, Elveția și alte țări europene în care călătoresc pentru a susține proiectele Fundației, cauza României în planul relațiilor diplomatice internaționale sau cu prilejul turneelor artistice ale Principelui.

Din 2001, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu locuiesc la Palatul Elisabeta și își desfășoară angajamentele publice în capitală, în țară și în străinătate, aducându-și aportul la procesul de desăvârșire a modernizării României, a reconcilierii cu trecutul și la conectarea țării la familia europeană și atlantică a națiunilor.

În anul 2008, Majestatea Sa a trăit, alături de părinții ei și de Principele Radu, două momente emoționante: întoarcerea Regele Mihai la Castelul Peleș, dupa 60 de ani și ”Nunta de Diamant” a Regelui Mihai și Reginei Ana.

Implicare socială

Majestatea Sa Margareta este Președintele Fundației Regale Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin și președinte de onoare al Fundației Atletismului Românesc.

 

De asemenea, Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Consiliului Național al Elevilor, Brigăzii 17 Mecanizată a Republicii Polonia, organizației “Duke of Edinburgh Award Romania”, Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc „Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, „Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale „Plantăm Fapte Bune în România”, reprezentată de Asociaţia Eco-assist, Conferinţei „Christmas Lectures’’, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul” și Galei anuale „Oamenii Timpului”.

Împreună cu Principele Radu, Majestatea Sa patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria” şi Festivalul Internaţional “EUROPAfest”.

Din iunie 2005, Școala nr. 114 din București îi poartă numele.

Personalitate

Majestății Sale Margareta îi plac filmele, lectura, fotografia și muzica bună. Iubește animalele, este pasionată de decorațiuni interioare, de bucătaria italiană. Îi place înotul și în general preferă sporturile de vară. A practicat în tinerete echitație, tenis și hockey. Este fericită atunci când este relaxată și mai ales atunci când se află alături de oamenii pe care îi iubește.

 

A trăit și a călătorit în țări și în culturi diferite, a cunoscut oameni din cei mai diverși, de la mari personalități ale lumii la oameni simpli, a căror bogăție spirituală o prețuiește deopotrivă. Îi plac oamenii ”care spun adevărul, se poartă cu naturalețe și nu încearcă să flateze”. Nu îi plac oamenii care vor să controleze mereu totul. Simțul umorului este o calitate pe care o apreciază mult la cei din jur. Prietenia, spune, ”nu se alege, se întâmplă și este foarte asemănătoare cu dragostea”.

Doneaza