ONG-urile din România sunt încă departe de a fi sustenabile financiar, ceea ce le afectează atât sustenabilitatea lor generală, cât și capacitatea de a avea personal calificat. Având în vedere că 82% dintre veniturile totale în sectorul non-guvernamental sunt atrase de 8% din ONG-uri, fiind concentrate într-un număr restrâns de organizații, CONFER va ajuta organizațiile non-guvernamentale mai puțin dezvoltate, din mediul urban mic și rural, să-și întărească capacitatea de a mobiliza fonduri și de a promova în comunitate programele lor educaționale și sociale.
Practic, misiunea noastră este să descoperim lideri, să îi îndrumăm și să îi inspirăm să creeze comunități sustenabile, oferindu-le o experiență profund transformațională.
Din cauza unei serii de probleme pe care am identificat-o, cum ar fi: dependența îndelungată față de finanțări externe și publice, lipsa de expertiză legată de strângerea de fonduri și comunicare cu publicul, inclusiv de resurse umane dedicate acestei activități, lipsa unor strategii de dezvoltare sau diversificare a surselor de finanțare.
Iar pentru ca aceste ONG-uri să-și dezvolte resursele financiare, au nevoie de cunoștințe și expertiză în materie de strângere de fonduri, de competențe și resurse de comunicare și digitalizare, de noi mecanisme și tehnici de fundraising, de strategii, planuri de acțiune și proceduri interne relevante pentru diversificarea finanțării.
Am pus, împreună cu o echipă de experți cu o vastă experiență în sectorul ONG din România, un program intensiv, pe durata a 22 luni, prin care vom oferi ONG-urilor participante:
După un proces riguros de evaluare a organizațiilor nonguvernamentale care au aplicat pentru programul CONFER, cele 10 ONG-uri câștigătoare sunt:
Am lansat apelul de selecție pe 14 februarie și am primit aplicații de la numeroase organizații non-guvernamentale până în ultima zi, 28 februarie 2022. În această perioadă am organizat și o sesiune informativă pentru candidați, în care am oferit clarificări și detalii suplimentare privind participarea în proiect.
Tot procesul de aplicare a fost online: organizațiile aplicante au depus un dosar de înscriere cu mai multe acte relevante, cum ar fi actul constitutiv/statutul organizației, dovada înregistrarii în Registrul Asociaţiilor Fundaţiilor, certificatul fiscal al organizației și raportul anual sau un alt mecanism de raportare transparentă a activității (ex. site web, pagina Facebook etc.), plus alte 4 anexe: o fișă a aplicantului, o scrisoare de intenție, o declarație pe propria răspundere și un acord privind utilizarea datelor personale.
Pe lângă toate astea, am avut și o listă de criterii de eligibilitate care trebuiau îndeplinite cumulativ pentru ca aplicațiile ONG-urilor să fie validate. O poți consulta aici.
Ioana, László, Mugurel, Sînziana și Cristina vor fi mentorii ONG-urilor participante și le vor ajuta să crească prin fundraising, comunicare cu publicul, networking și un portofoliu de donatori și sponsori.
Prin specificul său, Fundația Regală Margareta a României construiește punți de comunicare între generații și încurajează schimbul de valori și experiență între cei tineri și cei în vârstă. Experiența de lucru cu categoriile vulnerabile și dorința de a sprijini cât mai multe micro-comunități stau la baza realizării acestui material pe care îl împărtășim celor care vor să creeze o legătură durabilă între cei care traversează situații dificile de viață și comunitatea locală.
Scopul acestei metodologii este de a oferi informații practice și resurse de sprijin pentru lucrătorii/specialiștii din domeniul social care își doresc să implementeze programe intergeneraționale în comunitatea lor. Când am creat această metodologie, am luat în considerare principii de transparență, responsabilitate și colaborare pentru a crește calitatea proiectelor care se dezvoltă în zone geografice insuficient deservite.
Metodologia de guvernare transparentă, participativă și responsabilă și de bune practici inter-generaționale în cadrul ONG-urilor din România poate fi accesată integral cu un simplu click aici.
Proiectul este derulat de Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Nedland Kultur, și beneficiază de o finanțare în valoare de 97,914.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.