Victoria Crețu-Mitrofan, un exemplu de empatie și implicare pentru noi toți | Fundația Regală Margareta a României
Victoria Crețu-Mitrofan, un exemplu de empatie și implicare pentru noi toți | Fundația Regală Margareta a României
27800
post-template-default,single,single-post,postid-27800,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Victoria Crețu-Mitrofan, un exemplu de empatie și implicare pentru noi toți

Victoria Crețu-Mitrofan, un exemplu de empatie și implicare pentru noi toți

În 2020 a fost decorată de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, pentru întreaga activitate în cadrul Fundației și pentru contribuția avută la dezvoltarea armonioasă a sute de copii, prin cultivarea relațiilor intergeneraționale la Centrului Comunitar Generații din București. Colega noastră, Victoria Crețu-Mitrofan este, de 4 ani, coordonator al Centrului, iar cea mai mare motivație pentru a continua această muncă sunt îmbrățișările copiilor ale căror destine le formează și mulțumirile seniorilor, cărora le oferă sentimentul de aparteneță la o mare familie.

  1. Cum și când ai început să lucrezi  în sectorul neguvernamental? Care a fost motivul pentru care ai ales acest drum?

Eram studentă la facultatea de psihologie, îmi pierdusem bunicii de ceva timp și îmi era foarte dor de ei. Așa că m-am gândit unde pot merge să „adopt” câțiva bunici, iar căminul de bătrâni a fost răspunsul. Așa am ajuns să fac voluntariat pe cont propriu în acel loc cu peste 300 de bunici. Cântam, dansam, jucam table, organizam concursuri, le făceam cumparături și, pe câțiva dintre ei, îi puteam duce la plimbări în afara centrului. Timp de un an, am făcut asta aproape zilnic, dar simțeam că ceva lipsește – era un voluntariat pe cont propriu și nu făceam parte dintr-o organizație. Fundația Regală Margareta a României intenționa să extindă un proiect de voluntariat în acel cămin. Atunci a fost șansa mea să fac voluntariat în cadrul Fundației și tot parcursul meu profesional a fost dictat de acel moment. Am devenit voluntar al Fundației, coordonator de voluntari și apoi am fost angajată coordonator de program. M-am îndrăgostit iremediabil de Fundație, de proiectele ei și de modul în care răspunde celor care au nevoie de ajutor.

  1. Care este rolul tău în Fundație?

Sunt coordonator al Centrul Comunitar Generații din București. Cu sprijinul echipei și al voluntarilor tineri și seniori, mă implic în dezvoltarea și evoluția copiilor din centru, pentru ca ei să aibă șansa la educație, modele bune de urmat și un viitor mai bun.

  1. De cât timp lucrezi la Centrul Generații?

 La Centrul Comunitar Generații din București lucrez de 9 ani, iar în cadrul Fundației de 14 ani.

  1. Ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

Coordonez o echipă formată dintr-un asistent social, un psiholog și minunați voluntari tineri și vârstnici. Îmi place faptul că, prin munca noastră, putem oferi o rază de lumină atât copiilor, ajutându-i să se dezvolte educațional și personal, dar și seniorilor care, prin implicarea în activitățile cu copiii, își redobândesc sentimentul de utilitate și redescoperă bucuria de a trăi și de a dărui.

  1. Cum crezi că te-a schimbat faptul că lucrezi într-un ONG?

M-a făcut să am mai multă grijă la cei din jur, să fiu mai atenta la nevoile lor. În cadrul Fundației, m-am dezvoltat personal și profesional, lucrând alături de o echipă dedicată. De asemenea, am învățat că dacă îi oferi cuiva o șansă, îi oferi un viitor.

  1. Ce anume te motivează să continui această muncă?

Îmbrățișările și zâmbetele copiilor, privirile și mulțumirile voluntarilor seniori, aceste destine schimbate mă motivează zilnic. Spațiul creat la noi în centru, unde copiii își însușesc cunoștințe și abilități suplimentare, pentru a se dezvolta și a deveni oameni de succes în societate. În plus, la noi au întotdeauna timp și loc de joacă, au libertatea de a fi copii și de a uita greutățile de acasă. Încrederea, sprijinul și implicarea colegilor mei în evoluția centrului, de asemenea mă stimuleză să am rezultate din ce în ce mai bune.

  1. Care au fost cea mai mare provocare și cea mai mare satisfacție din activitatea ta, de până acum, la Fundație?

Cea mai mare provocare a fost în timpul pandemiei când școlile și centrul nostru s-au închis. În 3 zile am mutat toate activitățile centrului în mediul on-line. Copiii și vârstnicii aveau atunci cea mai mare nevoie de noi. Mai ales că 13 copii urmau să susțină primul examen important pentru ei, Evaluarea Națională.

Iar cea mai mare satisfacție a fost în anul 2020, când am fost decorată de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, pentru întreaga activitate și pentru dezvoltarea normală și armonioasă a sute de copii.

  1. Ai o amintire specială pe care ai dori să ne-o împărtășești?

Sunt multe amintiri frumoase, dar cele mai memorabile sunt cele din taberele intergeneraționale, unde cei mici fac tot felul de nazbâtii, iar voluntarii seniori trebuie sa țină pasul cu ei. Acolo putem să le oferim copiilor cea mai frumoasă amintire din an, iar vârstnicilor voluntari sentimentul de aparteneță la o mare familie cu mulți „nepoți”.

  1. Care sunt valorile tale, lucrurile care sunt importante pentru tine?

Să fim empatici și că fiecare dintre noi avem forța de a contribui la schimbare în bine a semenilor noștri mai puțin norocoși. Cred în ideea de a fi un exemplu pentru alții și văd asta în fiecare zi la voluntarii noștri.

  1. Ce hobby-uri ai si ce ți-ai dori să faci pe plan personal și nu ai reușit încă?

Prețuiesc timpul petrecut împreună cu familia mea și activitățile în aer liber unde râsetele copiilor noștri, Eva, Mara și Tudor sunt molipsitoare. Îmi place să calătoresc și îmi doresc să vizitez cât mai multe locuri din lume.

 

 

 Doneaza