06 dec. Recunoștință adusă celor peste 300 de voluntari din proiectele sociale ale Fundației Regale Margareta a României
În fiecare an, pe 5 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Voluntariatului, un prilej de a recunoaște efortul și contribuția celor care își dedică cu generozitate timpul, abilităţile şi pasiunile pentru a face lumea un loc mai bun pentru toți.
Fundația Regală Margareta a României transmite un mesaj de mulțumire voluntarilor care acționează în cadrul proiectelelor și îi felicită pentru curajul, implicarea și fiecăruia, având un impact semnificativ în viața copiilor, tinerilor și vârstnicilor vulnerabili. Acțiunile de voluntariat ale Fundației aduc împreună generațiile, încurajând sprijinul reciproc și interacțiunea între copii, tineri și seniori.
Pe parcursul anului 2022, profesioniști și artiști consacrați în lumea culturală și artistică, voluntari în cadrul programului de mentorat intergenerațional al programului național Tinere Talente, au format juriul de selecție al bursieilor și au împărtășit din experiențele lor artistice și de viață celor 30 de bursieri Tinere Talente. Au deschis uși către medii diverse, au răspuns întrebărilor și curiozităţilor, au făcut schimb de idei cu tinerii artiști bursieri aflați la început de drum, îndrumându-le pașii pentru îndeplinirea visului artistic.
Voluntarii programelor Fondul Special pentru Vârstnici și Fondul Special pentru Copii sunt cei își dăruiesc timpul lor pentru distribuirea pachetelor lunare de ajutor către seniorii singuri din București sau către familiile copiilor din medii defavorizate.
,,Visele lor pot fi realizările noastre! Ajutăm pentru a ne împlini, pentru a evolua, pentru a le fi alături. Când mă gândesc la ce înseamnă vârstnic, îmi trece prin minte atât: frumusețea lor plăpândă mutată în inimi, formând iubirea nemărginită. Acești oameni sunt minunați. Noi îi sprijinim și le punem un zâmbet pe față, de asta au mare nevoie. Îmi place să fiu cu ei, să îi văd și să îi simt aproape. ,,O mână de om”, atât rămânem la final.”, este mărturia Cristinei Bouleanu – unul dintre cei 100 tineri voluntari inimoși ai celor două programe.
La Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională dedicată seniorilor din România, 15 voluntari pentru serviciul de reapelare săptămânală și 5 voluntari psihologi au fost în acest an parteneri constanți de conversație pentru sute de vârstnici din întreaga țară afectați de singurătate, oferindu-le cu suflet informații utile, sprijin emoțional și consiliere psihologică.
În acest an, 210 au îmbrățișat voluntariatul, implicându-se în sprijinul copiilor din comunitate, în cadrul a 23 de Centre Generații din București și din țară susținute de Fundație. Fiecare persoană, indiferent de vârstă, profesie sau statut, are ceva de dăruit și după pensionare. Înconjurați de energia, vitalitatea și afecțiunea copiilor, seniorii se simt mai puțin singuri, ignorați, marginalizați, subestimați și au oportunitatea să se implice și să contribuie la binele comunității în care trăiesc, prin experiența personală și profesională pusă în slujba copiilor.
”Am profesat 41 de ani ca educatoare în satul meu și, când am auzit de posibilitatea de a mă implica în proiectul Generații, nu am stat pe gânduri. Prin interacțiunea cu copiii de la centru am simțit că au nevoie de sprijin și ajutor individual. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu copiii, îmi sunt foarte dragi! Acești copilași, care provin din medii defavorizate, au nevoie de tot ajutorul, iar eu simt nevoia de a mă implica în comunitatea mea. Alături de ei, organizez ateliere creative și gastronomice. Timpul petrecut cu ei este o adevărată relaxare” – mărturisește doamna Maria Coșa, în vârstă de 69 de ani, voluntar la Casa Yana din comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău
Alături de copiii de la Centrul Comunitar Generații din București au fost pe parcursul anului și 40 de tineri voluntari, care au dăruit cunoștințe, timp, experiență și răbdare prin pregătire individuală, îndrumare în efectuarea temelor școlare, activități recreative și de socializare.
În cei peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României a fost sprijinită să își îndeplinească misiunea de voluntari și prieteni dedicați, donatori și sponsori, care înțeleg misiunea și oferă ajutorul. Implicarea, dedicarea și exemplul acestor Oameni ai Binelui aduc echipei inspirație și motivație pentru a continua munca în sprijinul celor aflați în nevoie.
Suntem recunoscători că împreună suntem suport financiar pentru un copil care aspiră să depășească prin educație condițiile dificile din familie, ajutor și îndrumare către succes pentru tineri talentați, dar fără posibilități materiale, prin burse și programe unice de mentorat, dar și sprijin pentru nevoile urgente ale vârstnicilor pentru un trai demn și alinarea singurătății.