Mugurel Mărgărit – “Cred în a face bine. Cred în ideea de a fi exemple pentru ceilalți.” | Fundația Regală Margareta a României
Mugurel Mărgărit – “Cred în a face bine. Cred în ideea de a fi exemple pentru ceilalți.” | Fundația Regală Margareta a României
27073
post-template-default,single,single-post,postid-27073,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Mugurel Mărgărit – “Cred în a face bine. Cred în ideea de a fi exemple pentru ceilalți.”

Mugurel Mărgărit – “Cred în a face bine. Cred în ideea de a fi exemple pentru ceilalți.”

Cu peste 20 de ani de experiență profesională, în mare parte în domeniul social, Mugurel Mărgărit este liderul echipei Fundației Regale Margareta a României. El crede în primul rând în oameni, în profesionalismul colegilor, în puterea comunității de a se asocia pentru fapte bune, în potențialul celor vulnerabili de a depăși greutățile și barierele pentru a deveni mai buni. Consideră că are una dintre cele mai frumoase meserii din lume, pentru că există o satisfacție extraordinară cand știe că, prin munca lui, ajută alți oameni.

1. Povestește-ne despre experiența ta în sectorul neguvernamental.

Am început să lucrez în sectorul neguvernamental undeva prin anul 2000. Eram încă stundent la Facultatea de Jurnalism și colaboram cu o revistă editată de o organizație neguvernamentală, revista Atitudini. Practic mă interesam de organizațiile neguvernamentale, în general, și de toată problematica din jurul acestora, indiferent de domeniul în care activau. După această experiență, am continuat să lucrez în cadrul organizației neguvernamentale care acționa ca centru de resurse pentru organizații neguvernamentele, CENTRAS. Am avut ocazia să călătoresc, să cunosc organizații din toată țara, să văd cu ce probleme se confruntă, să încerc să găsesc soluții pentru ele, experiență care a continuat în același fel în cadrul Fundației, pentru că și aici, când m-am angajat, a fost pe un proiect de sprijin pentru organizații neguvernamentale.

Așadar, am peste 20 de ani de experiență în spate, cu experiența domeniului social formată în cadrul Fundației Regale Margareta a României. Am ocupat pe rând funcțiile de asistent, coordonator de proiect, manager de programe și apoi director.

2. Ce anume te motiveaza să continui această muncă?

Spun adesea că am una dintre cele mai frumoase meserii din lume, pentru că există o satisfacție extraordinară cand știi că, prin munca ta, îi ajuți pe alți oameni. Mi se pare grozav sa știu că în fiecare zi, oamenii sunt sprijiniți să își depășească greutățile cu care se confruntă, să devină mai buni, mai puternici și, la rândul lor, să poată să îi ajute pe alții. Îmi face placere să îi ajut pe oameni. Este ca atunci când faci cadouri de Crăciun. În meseria noastră pare să fie Crăciun în fiecare zi și ai satisfacția că ai facut niște cadouri frumoase.

3. Cum crezi că te-a schimbat faptul că lucrezi într-un ONG?

Mi-a deschis lumea din jurul meu. Lumea mea era mult mai mică înainte să înțeleg că există organizații neguvernamentele, că există oameni care încearcă se rezolve probleme pe care alții nu le pot rezolva, pe care statul, guvernul nu le pot rezolva. Am văzut că există putere în oamenii care se asociază, am văzut că există fapte bune, că există o întreagă comunitate de oameni care ajută și care se ajută și care fac bine. Mi s-a deschis lumea…

4. Care este rolul tău în organizație?

Sunt director executiv din 2010, am o fișă a postului în acest sens care include mai multe atribuții, dar cea mai importantă cred că este aceea de a încerca să îi sprijin pe profesioniștii care lucrează în fundație. În cadrul fundației, în programe, fundraising, comunicare, financiar, resurse umane, lucrează profesioniști, oameni de foarte bună calitate care au nevoie doar de a li asigura mediul necesar astfel încât să își facă munca cât mai bine. Pentru că sunt  motivați de munca lor, și acesta este unul dintre plusurile Fundației. Deci, principalul meu rol este să îi ajut pe acesti oameni să rămână motivați, să aibă toate condițiile și să se bucure de munca de calitate pe care ei o fac.

5. Ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

Cred că cel mai mult îmi place să cunosc oameni noi, să descopăr peste tot în țara asta oameni minunați care îi ajută pe alții, care si-au dedicat viața ajutorării altora, care au avut curajul să creeze o organizație mică, să se asocieze, să depășească orice fel de bariere sociale, culturale, locale pentru a sprijini alți oameni. Este extraordinar să descoperi astfel de persoane.

6. Care au fost cea mai mare provocare și cea mai mare satisfacție din activitatea ta, de până acum, la Fundație?

Fiecare zi este o provocare pentru că aceasta este o organizație mare, cu un nume sonor și cu o activitate de care suntem foarte mândri. Standardele sunt foarte ridicate, ștacheta este întotdeauna foarte sus și mereu încercăm să o depășim. Cred că cea mai mare provocare a fost anul care tocmai s-a încheiat și în care a trebuit să ne transformăm munca, fără să pierdem din valoarea pe care o aducem oamenilor pe care îi sprijinim. A fost un an foarte dificil, dar pe care l-am depășit cu succes și din care vreau să învățăm cât mai multe, pe măsură ce ne întoarcem la o oarecare normalitate.

Sunt extrem de mândru de faptul că Fundația a reușit să promoveze ideea de îmbătrânire activă și de intergenerațional. Ne-am luptat foare tare cu acești termeni în trecut, pentru că au fost întotdeauna considerați niște termeni elitiști. Îmbrățișarea acestor termeni înseamnă îmbrățișarea acestor idei și o schimbare extrem de importantă în viața seniorilor care se va vedea în următorii zeci de ani. Și să știu că această Fundație și noi, oamenii care lucrează în ea, am pus umărul la această schimbare, mă umple sincer de mândrie.

7. Cum a decurs anul 2020 pentru tine și echipa Fundației?

A fost …altfel. A început ca un an în care trebuia să continuăm o creștere înregistrată în anii trecuți. A continuat cu un șoc puternic din care ne-am revenit destul de repede și care a generat o transformare importantă la nivelul tuturor programelor noastre și inclusiv în stilul de muncă, pentru că a trebuit să lucrăm de acasă, și s-a terminat cu satisfacția unui an în care am credința că am facut tot ce puteam mai bine, astfel încât să îi putem sprijini pe copii, pe tineri, pe vârstnici. Nu cred că puteam face mai mult și munca noastra s-a văzut în niste rezultate foarte bune. Sunt bucuros că toți colegii mei au pus umărul și că acest lucru se vede acum, la început de 2021.

8. Ce hobby-uri ai si ce ți-ai dori să faci pe plan personal și nu ai reușit încă?

Îmi plac sporturile – skiul, tenisul, automobilismul. Mi-ar plăcea să apuc să schiez anul acesta, mai mult, să am parte de zăpadă pe pârtie. Mi-ar placea foarte mult să văd o cursă de Formula 1, live, cu public, cu oameni mulți și să fie permis acest lucru.

9. Care sunt valorile tale, lucrurile care contează pentru tine?

Cred în a face bine. Cred în ideea de a fi exemple pentru ceilalți. Am credința că oamenii la bază sunt buni și că un mic efort din partea fiecăruia ar putea să schimbe lumea în bine. Cred că până la urmă, schimbarea dăinuiește în timp, nu prin cărămizi, nu prin structuri, ci prin oamenii pe care îi ajuți să se dezvolte. Oamenii sunt cei care stau la baza evoluției în mai bine a întregii omeniri și de aceea este foarte important să acordăm o șansă tuturor și să îi sprijinim pe cei care au nevoie într-un moment dificil al vieții lor.

Mugurel a primit Medalia Regală Mihai I pentru Loialitate (2015) și Medalia Custodele Coroanei române (2016) pentru merite profesionale deosebite.

 Doneaza