
04 oct. Gala Societăţii Civile premiază Fundaţia Regală Margareta a României
Proiectele derulate de Fundația Regală Margareta a României au fost premiate la Gala Societății Civile ediția 2022 – un valoros semn de recunoaștere a eforturilor echipei și a impactului acestor proiecte în viața oamenilor. În cadrul festivității de premiere care a avut loc pe 28 septembrie, pe scena Ateneului Român, au fost anunțate și premiate cele mai bune proiecte ale sectorului ONG din România, derulate în anul precedent.
146 de iniţiative, respectiv 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XX-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.
Tinere Talente – Premiul I la secțiunea Artă și Cultură – se reconfirmă ca cel mai bun proiect din România în acest domeniu. Tinere Talente este un proiect dezvoltat în sprijinul artiștilor români cu potențial din întreaga țară, creat de Fundație în urmă cu 15 ani. De foarte multe ori, talentul nu este suficient pentru a avea succes în lumea artistică, iar studiul, îndrumarea unor oameni de specialitate precum și sprijinul financiar sunt elemente necesare pentru dezvoltarea unui tânăr artist. 2021, al doilea an de pandemie, a fost pentru bursierii Tinere Talente un an cu rezultate remarcabile. Au fost susținuți 30 de tineri cu burse de până la 2000 de euro. Fundația a organizat 12 sesiuni de mentorat, 11 concerte și recitaluri, dintre care 8 cu prezență fizică și 3 live-streaming-uri, precum și 4 expoziții de arte vizuale. Au fost realizate 2 producții TV dedicate proiectului și bursierilor, difuzate live în prime-time și live streaming. A fost realizată o emisiune online Arta lumii transmisă live pe paginile de facebook TVR 3 și Tinere Talente, cu scopul de a promova burserii. Artiștii vizuali au participat la 18 expoziții individuale și de grup, muzicienii au participat la 8 concerte cu orchestră în calitate de soliști și au obținut 7 premii la importante concursuri de muzică naționale și internaționale.
Fondul Special pentru Vârstnici – Premiul II la secțiunea Servicii de Asistență socială – proiectul a fost lansat în martie 2020, ca un fond de urgență pentru a deservi nevoilor stringente ale vârstnicilor din România și pentru a gestiona izolarea socială determinată de coronavirus. Fondul pentru Vârstnici vine în sprijinul seniorilor din orice zonă a țării, în special al celor afectați de singurătate, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, sărăcie sau excluziune socială, situații dificile acutizate în contextul actual. În anul 2021, 632 de vârstnici au fost sprijiniți să traverseze pandemia prin pachete regulate de ajutor material și servicii sociale la domiciliu, 5 organizații locale au primit granturi cu care au desfășurat acțiuni de intervenție în diverse comunități pentru seniorii aflați în situații dificile de viață (haine și alimente, îngrijire, menaj, alte cumpărături), 22 ONG-uri din toată țara au distribuit pachete de ajutor către 2172 vârstnici (igienico-sanitare, alimente, lenjerie), 98 de voluntari cu vârste între 16 și 75 ani s-au implicat în acțiuni punctuale de transport și distribuție a donațiilor materiale, cumparaturi, sprijin emotional, acompaniere și consiliere socială.