Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România | Fundația Regală Margareta a României
Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România | Fundația Regală Margareta a României
27880
post-template-default,single,single-post,postid-27880,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România

Expozițiile Generații – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraționale dezvoltate în 15 comunități din România

Pe 9 iulie, Fundația Regală Margareta a României invită seniorii și copiii bucureșteni la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Roaba de Cultură în parcul Herăstrău. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul Generații din București, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.

Evenimentul din București debutează la ora 17.00 și include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generații, un program artistic oferit de bursierii Fundației Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărți pentru copii oferite de Editura Litera și alte surprize pentru copii și bunici. Expoziția fotografică din Herăstrău este deschisă publicului în perioada 5-11 iulie.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Expoziția Generații va avea loc simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, finanțate prin programul național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din fiecare comunitate de către doi fotografi pasionați de bine – Ana Călin și Franco Godini.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de pregătire școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat atât în cadrul centrelor, cât și în mediul online. Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life și cu implicarea Federației Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), au sprijinit programul Generații în 15 centre sociale de zi din țară, unde 172  de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii și au desfășurat 1210 sesiuni intergeneraționale. Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021

 1. Centrul Comunitar Generații București, sector 6, Fundația Regală Margareta a României
 2. Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii filiala Argeș – Pitești, jud. Argeș
 3. Centrul de zi „Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – Mărculești, jud. Ialomița
 4. Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman
 5. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba
 6. Centrul de zi „Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov, jud. Brașov
 7. Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Reghin, jud. Mureș
 8. Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războinei, jud. Alba
 9. Centrul de zi „Buckner”, Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș
 10. Centrul de zi „Micii Inocenti”, Fundația Inocenți – Bistrița, jud. Bistrița Năsăud
 11. Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad – Arad, jud. Arad
 12. Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociația Stern der Hoffnung România – Buziaș, jud. Timiș
 13. Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundația Creștină Diakonia – Cernat, jud. Covasna
 14. Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon – Galați
 15. Centrul „Casa YANA”, Fundația YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

***

Despre Roaba de cultură

Proiectul Roaba de cultură este dezvoltat de Asociația Green Revolution, cu sprijinul ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) și se desfașoară în perioada mai – septembrie.  Accesul în zona Roabei de cultură este liber șapte zile pe saptamană și beneficiază de acces Wi-Fi gratuit.

Despre Green Revolution

Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din Romania ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraș verde.

 

***

 

Regulament tombolă eveniment Expoziția Generații la Roaba de Cultură, 9 iulie 2021

 

Secțiunea 1. Organizatorul tombolei

Tombola este organizată de:

FUNDATIA REGALĂ MARGARETA A ROMÂNIEI cu sediul social în București, Calea Plevnei, nr. 98, bl. 10C, sc. A, ap. 8, sector 1, tel/fax; 031.4055556, cod unic de înregistrare fiscală 10981730, tel 031.405.55.54, email prieten@principesa.ro, având contul bancar nr. RO77BACX0000000129312250, deschis la banca UNICREDIT BANK, reprezentată legal prin Mugurel Mărgărit, Director Executiv, numită în continuare Organizator

Tombola se va derula conform prevederilor prezentului Regulament, care este obligatoriu pentru toți participanții.

Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica sau schimba regulamentul, cu obligația de a anunța publicul în mod oficial, în aceeași manieră în care a făcut și informarea inițială.

Secțiunea 2. Locul și durata desfășurării tombolei

Tombola se va desfășura în ziua de 9 iulie 2021 și presupune includerea tuturor celor care au completat forumularul de înscriere la tombolă și au făcut o donație de minim 5 lei în cutia de donații din spațiul Roaba de Cultură (parcul Regele Mihai I, Bulevardul Aviatorilor nr. 106, București, sector 1), în intervalul 17:00 – 19:00.

Orice înscriere efectuată după data de 9 iulie 2021 ora 19:00 (inclusiv) nu va fi luată în calcul, cu excepția cazului în care o astfel de continuare ar avea loc ca un rezultat al unui act adițional la prezentul regulament, adus la cunoștința publicului prin modalitățile prevăzute la art. 1 de mai sus.

Secțiunea 3. Drepturi și condiții de participare

Tombola este accesibilă tuturor persoanelor fizice, indiferent de naționalitate, domiciliu, rasă, sex sau religie, rezidente în România, care respectă condițiile prezentului Regulament pentru a-și valida participarea. Nu pot participa angajați ai Organizatorului, și nici rudele de gradul I ale acestora. Participarea la această tombolă are valoare de acceptare integrală, liber consimțită și în afara oricărei constrângeri a prevederilor prezentului Regulament. Dreptul de participare aparține în exclusivitate participantului care îndeplinește condițiile impuse de Regulament. Dreptul de participare la tombolă este anulat automat în situația în care o persoană furnizează date sau informații false, eronate sau necorespunzătoare în completarea datelor personale.

Fiecare participant are dreptul la o singură înscriere în tombolă. Participantii răspund de corectitudinea datelor introduse în formularul de înscriere. Datele furnizate vor permite informarea participanților asupra premiilor câștigate și sunt necesare pentru validarea câștigătorilor.

Secțiunea 4. Protecția datelor personale

Tuturor participanților le sunt garantate drepturile în conformitate cu Legea 677/2001 pentru protecția datelor personale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, respectiv dreptul de informare, dreptul de acces la date, dreptul de intervenție, dreptul de opoziție, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale și dreptul de a se adresa justiției.

Întrucât începând cu 25 mai 2018 a intrat în vigoare Regulamentul nr 679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de aprogare a Directivei 95/46/CE, Fundația Regală Margareta a României garantează participanților la tombolă :

 1. a) Dreptul de acces la datele cu caracter personal prelucrate: aveti dreptul de a obtine o confirmare ca se prelucreaza sau nu datele dumneavoastra cu caracter personal, si, in caz afirmativ, aveti acces la tipul de date cu caracter personal si la conditiile prelucrarii lor, prin formularea unei cereri in acest sens catre operator;
 2. b) Dreptul de a cere rectificarea sau stergerea datelor cu caracter personal: aveti posibilitatea sa solicitati, prin trimiterea unei cereri in acest sens catre operator, rectificarea datelor cu caracter personal care sunt inexacte, suplimentarea datelor cu caracter personal in situatia in care sunt incomplete sau stergerea datelor cu caracter personal in situatiile in care:  (i) datele cu caracter personal nu mai sunt necesare scopului lor initial (si nu exista un nou scop legal pentru prelucrare); (ii) baza legala a prelucrarii o reprezinta consimtamantul persoanei vizate, iar persoana vizata isi retrage consimtamantul, si nu exista niciun alt temei legal pentru prelucrare; (iii) persoana vizata isi exercita dreptul la opozitie si operatorul nu are motive in favoarea continuarii prelucrarii care prevaleaza; (iv) datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal; (v) stergerea este necesara pentru respectarea legislatiei UE sau din Romania; (vi) datele cu caracter personal au fost colectate in legatura cu oferirea de servicii ale societatii informationale catre copii (daca este cazul) pentru care consimtamantul este guvernat de reguli speciale;
 3. c) Dreptul de a solicita restrictionarea prelucrarii: aveti dreptul sa obtineti restrictionarea prelucrarii in situatiile in care: (i) considerati ca se prelucreaza date cu caracter personal inexacte, pentru o perioada care ii permite operatorului sa verifice exactitatea datelor dumneavoastra cu caracter personal; (ii) prelucrarea este ilegala, dar nu doriti stergerea datelor dumneavoastra cu caracter personal, solicitand  doar restrictionarea utilizarii lor; (iii) in situatia in care operatorul nu mai are nevoie de datele dumneavoastra cu caracter personal pentru prelucrarea lor in scopurile mentionate mai sus, dar dumneavoastra solicitati datele pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in instanta sau (iv) dumneavoastra v-ati opus prelucrarii, pentru intervalul de timp in care se verifica daca temeiurile legitime ale operatorului prevaleaza asupra drepturilor persoanei vizate;
 4. d) Dreptul de a va retrage consimtamantul pentru prelucrare, cand prelucrarea este bazata pe consimtamantul dumneavoastra, fara a afecta legalitatea prelucrarii efectuate pana la momentul retragerii consimtamantului;
 5. e) Dreptul de a va opune cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal din motive legate de situatia dumneavoastra particulara, atunci cand prelucrarea este intemeiata pe un interes legitim si sa va opuneti in orice moment la prelucrarea datelor cu caracter personal in scopuri de marketing direct, inclusiv crearii de profiluri;
 6. f) Dreptul de a nu fi obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrare automatizată, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizata sau o afecteaza in mod similar intr-o masura semnificativa;
 7. g) Dreptul la portabilitatea datelor, si anume dreptul de a primi datele dumneavoastra cu caracter personal, pe care le-ati furnizat Organizatorului intr-un format structurat, utilizat in mod curent si care poate fi citit automat si dreptul de a transmite aceste date catre un alt operator, in situatia in care prelucrarea se face in baza consimtamantului dumneavoastra sau executarea unui contract si este efectuata prin mijloace automate;
 8. h) Dreptul de a depune o plangere in fata Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) si dreptul de a va adresa instantelor de judecata competente.

Exercitarea drepturilor mentionate mai sus poate fi facuta in orice moment.

În vederea exercitării acestor drepturi, vă rugăm să ne transmiteți o notificare scrisă, datată și semnată olograf sau în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: prieten@principesa.ro.

Secțiunea 5. Mecanismul tombolei

Participanții la evenimentul Expoziția Generații la Roaba de Cultură vor afla de organizarea Tombolei de pe site-ul www.frmr.ro, pe pagina dedicată evenimentului Expoziția Generații la Roaba de Cultură și pe pagina de Facebook a Fundația Regale Margareta a României.

Înscrierea la tombolă se face prin completarea formularului de înscriere și donarea unei sume de minim 5 de lei, în data de 9 iulie 2021, intervalul orar 17:00 – 19:00.

Vor fi desemnați 30 de câștigători.  Acestia  vor fi trași la sorți prin extragere și vor fi anunțați în timpul evenimentului. În cazul în care câștigătorii tombolei nu mai sunt prezenți la eveniment, aceșita vor fi contactați pe e-mail în termen de 5 zile lucrătoare, de către un reprezentant al Fundației Regale Margareta a României.

Pentru validare, câștigătorii trebuie să fie prezenți la evenimentul Expoziția Generații la Roaba de Cultură  sau să răspundă la e-mail-ul trimis de către Fundația Regală Margareta a României de pe adresa de e-mail cu care s-au înregistrat la tombolă.

Secțiunea 6. Premiile tombolei

Vor fi acordate 30 de premii, fiecare premiu constând în

30 x Carte pentru copii oferită de Editura Litera

Câștigătorii premiilor oferite în cadrul acestei campanii promoționale nu au posibilitatea de a primi contravaloarea în bani a acestora sau schimbarea lor cu alte bunuri.

Secțiunea 7. Notificarea și predarea premiului

Câștigătorului tombolei i se va aduce la cunoștință rezultatul până la data de 16 iulie 2021, după tragerea la sorți, astfel : va fi anunțat în timpul evenimentului, va fi contactat prin e-mail-ul completat în formularul de înscriere. Prin participarea la tombola, participanţii sunt de acord ca, în cazul în care vor câştiga premiul concursului, identitatea câştigătorului şi câştigurile acordate să fie făcute publice şi/sau folosite în scopuri publicitare, fără alte obligaţii sau plăţi din partea Organizatorului.

În cazul în care câștigătorul nu raspunde în 72 de ore informațiile solicitate de Organizator sau dacă a furnizat date de contact eronate/incomplete, premiul se va acorda altui participant, ales de Comisia prestabilită prin același mecanism. Premiul va fi trimis câștigătorilor care nu mai sunt prezenți la eveniment, după data de 19 iulie 2021, prin curier.

Secțiunea 8. Încetarea tombolei

Prezenta Tombolă va înceta de drept la data de 9 iulie 2021, și poate înceta înainte de termen numai în cazul producerii unui eveniment de forță majoră , de natură a face imposibilă derularea.

Secțiunea 9. Regulamentul tombolei

Regulamentul este disponibil în mod gratuit pe frmr.ro. Prin participarea la această tombolă, participanții sunt de acord să se conformeze acestui Regulament. Orice modificări ale prezentului Regulament vor fi comunicate pe contul de Facebook Fundația Regală Margareta a României.

Secțiunea 10. Litigii

În cazul unor litigii apărute între Organizator și participanții la tombolă, acestea vor fi soluționate pe cale amiabilă. Dacă nu este posibilă rezolvarea litigiilor pe cale amiabilă, părțile implicate în litigiu vor înainta litigiul spre soluționare instanțelor române competente.

 

Încheiat astăzi, 5 iulie 2021

 

 Doneaza