Ioana Petrea, arhitect al industriei binelui prin muncă, generozitate și pasiune | Fundația Regală Margareta a României
Ioana Petrea, arhitect al industriei binelui prin muncă, generozitate și pasiune | Fundația Regală Margareta a României
27204
post-template-default,single,single-post,postid-27204,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Ioana Petrea, arhitect al industriei binelui prin muncă, generozitate și pasiune

Ioana Petrea, arhitect al industriei binelui prin muncă, generozitate și pasiune

Adevărata valoare a fiecărei persoane este cea prin care poate schimba în bine – propria existență, lumea și viața celor din jur

În urmă cu 10 ani, Ioana Petrea s-a alăturat Fundației Regale Margareta a României, asumându-și rolul de a coopta parteneri, sponsori, donatori, susținători și a atrage fondurile necesare pentru implementarea proiectelor noastre sociale. Pasiunea sa de a aduce bine în viața oamenilor a transformat-o în profesie. Crede că solidaritatea și generozitatea pot aduce schimbări importante pentru noi și pentru semeni, iar investiția în oameni poate genera cele mai mari satisfacții.

1. Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional

A dedica munca mea oamenilor a fost ceea ce m-a motivat în toate etapele vieții mele personale și profesionale.
În prima parte a carierei, am activat în cadrul unei companii multinaționale de top, cu o cultură organizațională frumoasă, unde m-am format ca profesionist și am dobândit abordarea și instrumentele necesare pentru ca orice activitate să fie organizată, eficientă, colaborativă și etică. Apoi, rolul de antreprenor mi-a adus o mare responsabilitate față de gestionarea resurselor, precum și provocarea unor proiecte noi și complexe. Luând cu mine aceste experiențe, am decis ca energia și priceperea mea să le pun în slujba unei cauze sociale, astfel încât aportul meu în viața semenilor să fie unul valoros. Acest drum mi-a adus enorme satisfacții – pasiunea mea dintotdeauna a devenit astfel profesia mea. Activez de peste 13 ani în domeniul social și mă bucur de fiecare zi, de fiecare proiect, de fiecare om pe care simt că îl ajut prin munca mea.

2. Ce ne poți spune despre cariera ta în domeniul non-guvernamental și rolul actual în cadrul Fundației ?

SOS Satele Copiilor a fost primul ONG unde am avut oportunitatea să îmi transform pasiunea în profesie și să învăț foarte mult despre “industria binelui”. Aici am construit prima echipa complexă de fundraising a organizației, am dezvoltat campanii pentru atragerea de donatori și noi parteneriate cu companii dornice de implicare socială. Am înțeles că “a face bine” nu este ușor și cât de subtilă și complexă este  intervenția pentru a face o schimbare reală și de durată în destinul unui copil, pentru a oferi unui om șansa unei vieți mai frumoase. 

În această lună februarie, se împlinesc 10 ani de când m-am alăturat Fundației Regale Margareta a României, asumându-mi rolul de a asigura fondurile necesare pentru implementarea proiectelor sociale, de a le comunica către public, dar și de a gestiona imaginea Fundației. Alături de colegii mei, am pus pe agenda publică preocupări actuale și importante pentru oameni, cum ar fi îmbătrânirea activă sau educația copiilor din mediul rural, și am atras parteneri, finanțatori și resursele necesare pentru a implementa soluții pentru rezolvarea lor.

Am avut privilegiul ca expertiza mea în domeniu să o împărtășesc și altora, lucrând alături de ONG-uri mai mici pentru a le îmbunătăți sustenabilitatea financiară. Dealtfel, cred că fost un schimb reciproc, pentru că și eu, la rândul meu, am avut multe de învățat de la liderii sociali din diverse zone, am văzut cum în fiecare comunitate sau domeniu lucrurile funcționează diferit. Am fost onorată să primesc premiul “Arhitect al industriei binelui” la Gala Oameni pentru Oameni pentru aportul meu la dezvoltarea sectorului ONG prin fundraising.

3. Ce anume te motivează să continui aceasta muncă?

Crezul meu este că adevărata valoare a fiecărei persoane este aceea prin care poate schimba în bine – propria existență, lumea și viața celor din jur. Este o forță interioară a fiecăruia, care nu are neapărat legătură cu situația economică, cu vârsta, cu rolul profesional sau statutul social. Această forță se poate manifesta independent de acestea, în orice condiții, în diverse forme. Eu simt că prin rolul profesional pe care mi l-am asumat pot oferi acest bine în cea mai mare măsură, pe lângă ceea ce pot face la nivel personal. De-a lungul timpului am realizat că investiția în oameni este cea care îmi aduce cele mai mari satisfacții.

4. Care a fost cea mai mare provocare din activitatea ta la Fundație? Dar cea mai mare satisfacție?

Fiecare an a venit cu o nouă provocare, de la momentul implicării mele în proiecte sociale. Creșterea fondurilor este pentru mine o provocare continuă, pentru că această creștere este ce care aduce un plus de bine, în primul rând beneficiarilor, cât și Fundației, dar și mie, pentru că sunt o persoană ambițioasă. Unul dintre aceste proiecte provocatoare este Concertul Regal caritabil, prin care aducem împreună, într-un spațiu muzical și artistic, oamenii cu același crez.

Cea mai mare satisfacție o am atunci când sumarizez eforturile în cifre, pentru că cifrele sunt în fapt măsura ajutorului concret oferit semenilor prin proiectele sociale și educaționale. În cei 10 ani dedicați Fundației Regale Margareta a României, am mobilizat fonduri de peste 6 milioane de Euro, de la mii de donatori și sute de companii, cu implicarea echipei. Noi putem schimba poveștile oamenilor, putem schimba destine, doar în limita fondurilor strânse.

Cel mai emoționant moment pentru mine a fost recunoașterea de către Majestatea Sa Margareta, președinte al Fundației, a profesionalismului și a dezvoltării aduse prin munca mea Fundației. În 2016, mi-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei române, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș. A fost un moment înălțător, iar această distincție cred că m-a responsabilizat și mai mult.

5. Ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

Îmi place să văd cum puterea solidarității și a generozității poate genera atât de multe lucruri bune și ca eu să fiu parte din acest proces. În perioada pandemiei, am văzut atâtea manifestări ale umanității pure, care m-au impresionat și m-au inspirat, dovezi ale faptului că forța interioară a omului este un rezervor care se încarcă din empatie, solidaritate, dăruire, generozitate și dragoste necondiționată. Atâtea forme ale puterii pe parcursul unui an, cel mai dificil poate de când ne știm. Am cunoscut oameni care și-au întrerupt jobul și au devenit voluntari pentru vârstnici, seniori izolați în casă care au făcut un curajos pas spre lumea online pentru a râmâne conectați cu copiii, am văzut cum profesioniști valoroși și-au oferit experiența și serviciile gratuit, antreprenori afectați de criză care au donat din ceea ce aveau, colegi din ONG-uri și-au continuat munca fără garanția unui salariu, oameni puși în situații dificile care au ales să fie solidari cu ceilalți! Într-un context de criză neașteptată, puțin de la fiecare înseamnă mult! 

Vă mulțumesc, oameni buni, pentru aceste exemple, pentru forța de a dărui și pentru că ați ales să ne însoțiți pe drumul binelui!

6. Cum a decurs anul 2020 pentru tine și echipa ta?

Consider că un ONG trebuie să se manifeste în special în situații de criză, atunci când este nevoie de mobilizare și acțiune pentru a salva vieți. Anul 2020 a însemnat pentru mine dedicare totală și un ritm de lucru fără precedent, la fel ca și pentru colegii mei din Fundație. Prin faptul că am reușit să strângem fondurile necesare pentru a lansa noi acțiuni umanitare, a fost un an foarte bun. Un an care ne-a arătat tuturor cât de departe ne putem extinde limitele, față de cât credeam.

7. Care sunt valorile tale, lucrurile care contează pentru tine?

Personal vorbind, consider că ceea ce contează în final este să ne trăim viața frumos, să facem alegeri inspirate și să lăsăm o amprentă pozitivă pe unde trecem. Aș spune că pentru mine este mai importantă călătoria decât obiectivul. Mi-aș dori ca fiecare om să aibă șansa unei existențe armonioase, împlinite – o copilărie fericită, o tinerețe plină de vise sau o bătrânețe frumoasă. Și mă bucură enorm faptul că și eu pot contribui la asta.

8. Ce hobby-uri ai și ce ți-ai dori să faci pe plan personal și nu ai reușit încă?

Hobby-ul căruia îi aloc cel mai mult timp este chiar jobul meu. În plus, îmi plac mult activitățile cu copiii, sunt interesată de dezvoltarea mea personală și mă destind prin călătorii, timp alături de prieteni și prin a juca tenis. Mi-ar plăcea să vizitez cât mai multe locuri frumoase din lume, ca o experiență de învățare.

9. Spune-ne cinci cuvinte care te descriu.

Armonie, iubire, progres, omenie, optimism

10. Ce planuri ai pentru anul 2021?

Sunt un mare fan al seniorilor care vor să dea valoare anilor și să își valorifice experiența prin voluntariat în sprijinul copiilor defavorizați. În 2021, îmi propun ca, alături de echipa Fundației, să promovăm această opțiune de îmbătrânire activă și să schimbăm mentalitatea românilor despre bătrânețe. Aș spune că acesta este un proiect care ne privește pe fiecare dintre noi, pentru că fiecare ne-am dori ca viitorul să ne rezerve o poveste frumoasă.

 

 Doneaza