
04 oct. Ajutăm vârstnicii împreună!
În fiecare an, data de 1 octombrie marchează Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Și ca în fiecare an, Fundaţia Regală Margareta a României sărbătoreşte această zi cu o serie de evenimente și activităţi dedicate seniorilor, pentru a arăta valoarea pe care vârstnicii o au în viața noastră. Ne dorim că valoarea socială şi umană a seniorilor, prin poveştile şi exemplele lor de viaţă, să fie transmisă societăţii noastre, pentru a face o Românie mai prietenoasă şi pentru cei în vârstă.
La Fundația Regală Margareta a României, sărbătorirea vârstnicilor a început în avans. Pe 28 septembrie, echipa de voluntari ai Fundației s-a mobilizat pentru a aduce în casele a 100 de seniori din București, afectați de probleme de deplasare ori singurătate, atât pachete cu alimente și produse igienico-sanitare, cât și o vorbă bună, cu disponibilitatea de a-i asculta şi de a le mai alina din singurătate, din temeri și din griji.
Pe 30 septembrie, Fundația Regală Margareta a României a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, prin organizarea celei de a VI-a ediții a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”. Ediția din acest an a adus împreună speakeri naționali și internaționali și participanți specialiști în domeniul senectuții, dornici să împărtășească și să afle cele mai noi soluții prin care viața celor peste 3,8 milioane de seniori ai României poate deveni mai bună. Evenimentul a avut loc la Teatrul Național București și a fost transmis live pe canalul Youtube al Fundației. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat Topul Nevoilor vârstnicilor din România şi soluţiile oferite lor, date statistice preluate în cei 7 ani de funcţionare a liniei naţionale Telefonul Vârstnicului.
Iar pe 3 octombrie, echipa Telefonul Vârstnicului le-a oferit seniorilor înscriși la serviciul de alinare a singurătății și voluntarilor de la Centrul Generații bucuria lucrurilor mărunte: un prânz delicios la Restaurant Pescăruș și ocazia de a vorbi unii cu ceilalți, de a comenta știrile împreună sau de a depăna amintiri. Lipsa unui interlocutor şi sentimentul de singurătate îi afectează pe mulţi dintre seniori. Activităţile de socializare, precum mesele din reţeaua City Grill, pot face minuni în cazul vârstnicilor singuri: aceștia se pot conecta social și devin mai comunicativi atunci când se simt ca parte dintr-o comunitate.