Grijă de prezent și optimism pentru viitor | Fundația Regală Margareta a României
Grijă de prezent și optimism pentru viitor | Fundația Regală Margareta a României
2022 a fost un an în care cu toții ne-am luptat să ieșim dintr-o pandemie și să revenim, pe cât posibil, la normalitate. Totodată, însă, a fost un an îngreunat de toate provocările aduse de războiul din Ucraina și de criza refugiaților, împreună cu implicațiile economice inevitabile în toată lumea, ce au agravat situația socială și economică a comunităților cele mai dezavantajate și vulnerabile din țara noastră.
interviu, ONG, 2023, mugurel, margarit, fundatia, regala, margareta, regele, mihai, ucraina, razboi, refugiati, criza
31505
post-template-default,single,single-post,postid-31505,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Grijă de prezent și optimism pentru viitor

Grijă de prezent și optimism pentru viitor

2022 a fost un an în care cu toții ne-am luptat să ieșim dintr-o pandemie și să revenim, pe cât posibil, la normalitate. Totodată, însă, a fost un an îngreunat de toate provocările aduse de războiul din Ucraina și de criza refugiaților, împreună cu implicațiile economice inevitabile în toată lumea, ce au agravat situația socială și economică a comunităților cele mai dezavantajate și vulnerabile din țara noastră. Cu toate acestea, privim spre viitor optimiști și cu încrederea că, datorită sprijinului oferit de oamenii buni ca voi, donatori, sponsori și parteneri, vom reuși împreună să inovăm și să găsim noi moduri de a-i ajuta pe seniori, pe copii și pe tineri, lăsând viitoarelor generații o moștenire demnă. Aflați mai multe despre concluziile anului 2022 și rezoluțiile pentru 2023 din interviul oferit de Mugurel Mărgărit, directorul Fundației Regale Margareta a României.

 

Care au fost cele mai mari provocări pentru Fundație în 2022?

Cea mai importantă provocare a venit odată cu declanșarea războiului din Ucraina. A fost un moment în care a trebuit să decidem dacă putem să ne alăturăm efortului de sprijinire a refugiaților și, mai ales, cum putem face asta. Din fericire, ne-am bucurat de mult sprijin din partea partenerilor și finanțatorilor noștri. Practic, relația clădită în mulți ani a dat roade și acum, când oamenii căutau organizații solide și de încredere. Iar o parte din provocare a fost și aceea de a continua programele noastre dedicate seniorilor, tinerilor și copiilor. Le mulțumesc colegilor mei pentru că și-au asumat munca suplimentară și au reușit să integreze acest sprijin umanitar în rândul proiectelor noastre curente. Acum, în 2023, putem spune că am crescut sprijinul pentru români și l-am păstrat pe cel pentru mamele și copiii din Ucraina.

Care au fost cele mai importante realizări în 2022?

În primul rând, am putut să ajutăm. Pentru noi asta este esențial. Să ajutăm oamenii să ducă o viață mai bună. Apoi este faptul că intergeneraționalul – sprijinul pe care îl oferă seniorii copiilor și tinerilor, împreună cu bucuria și satisfacția pe care aceștia le primesc în schimb – a devenit parte din normalitate. În 2023, voluntariatul în rândul seniorilor, promovat de noi de peste 15 ani, nu mai reprezintă ceva excepțional, este un lucru comun și rețeta pentru succesul unei activități caritabile.

Cum obțineți aceste rezultate frumoase?

Prin muncă, prin seriozitate, prin consecvență, prin implicare și dedicare probate în ani. În ianuarie împlinim 33 de ani de existență. Fundația a fost creată pentru a ajuta. Asta facem în fiecare zi și tot în fiecare zi ne gândim cum să fim mai eficienți, cum să ajungem la cât mai mulți seniori, copii și tineri și cum să ajutăm și alte organizații ca ele să ajungă la oamenii la care noi nu putem.

Ce planuri aveți pentru anul 2023? Unde ați vrea să ajungă Fundația?

Fundația Regală Margareta a României crește în fiecare an din dorința de a face România mai bună. Dar suntem doar o organizație și știm că singuri nu vom putea să atingem acest deziderat. Și atunci încercăm să-i inspirăm pe oameni prin acțiunile și proiectele noastre. Misiunea noastră este aceea de descoperi lideri și a-i inspira să creeze comunități durabile și autonome. Și asta presupune ca noi să inovăm, să încercăm activități noi și să găsim noi moduri de a-i ajuta pe seniori, pe copii și pe tineri. Așa cum facem cu voluntariatul în rândul seniorilor. Odată ce știm să facem ceva bine, îi ajutăm și pe ceilalți să aplice metoda în comunități din toată țara și astfel reușim să producem rezultate la nivel național. În 2023 o să continuăm acest proces, dar aș vrea să ne aplecăm mai mult asupra valorilor care ne fac să fim oameni și asupra grijii pentru mediul în care trăim. Cred că sprijinul social este strâns legat de locul în care trăim și de moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri.

Care este motto-ul care te motivează și care te ghidează în activitatea profesională?

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri” – spunea Regele Mihai în discursul adresat în plenul Parlamentului în octombrie 2011.

Din punctul meu de vedere, asta spune tot despre ceea ce noi trebuie să facem ca Fundație și ca oameni. Dacă ne iubim copiii, trebuie să le oferim o țară mai bună și mai prosperă, în care oamenii se respectă reciproc și pe ei înșiși. Acesta este un plan pe termen lung și, totodată, este extrem de clar. De aceea, când am nevoie de inspirație, îmi aduc aminte de aceste cuvinte și încerc să mă concentrez pe această viziune pe termen lung.

 



Doneaza