12 iul. Federația SenioriNET lansează un apel la demnitate pentru vârsta a treia
Federatia SeniorNET_Comunicat de presa_Apel la demnitate pentru varsta a treia
Federația SenioriNET își exprimă îngrijorarea cu privire la abuzurile la care sunt supuse, tot mai des, persoanele vârstnice din România, în centre ce ar trebui să furnizeze servicii specializate de calitate cu profesioniști pregătiți pentru asta.
Serviciile de asistență socială pentru persoanele în vârstă joacă un rol esențial în promovarea bunăstării și îngrijirii adecvate a acestui segment extrem de vulnerabil al populației. Deși îmbătrânirea populației reprezintă un fenomen îngrijorător la nivel European, în România, bunăstarea persoanelor vârstnice nu constituie o prioritate pe agenda publică, iar drepturile acestora sunt puțin promovate și cunoscute, ceea ce poate conduce de multe ori la ignorarea sau încălcarea lor. De aceea ne confruntăm cu situații grave de abuz și nepăsare, cum sunt și cele care au apărut în presa în ultima perioadă.
Este esențial să înțelegem și să recunoaștem dreptul fiecărei persoane în vârstă la o viață demnă și accesul la servicii decente de asistență socială, prin programe de alocare a resurselor financiare necesare și prin politici publice care să asigure furnizarea de servicii de calitate și accesibile. Serviciile de asistență socială pentru persoanele vârstnice trebuie să adreseze măcar nevoile de bază legate de asistență medicală, îngrijire la domiciliu, servicii de suport și consiliere, iar pe termen lung și nevoile legate de accesul la programe de recreere și integrare socială, și promovarea educației și conștientizării cu privire la îngrijirea sănătății și stilul de viață sănătos. Aceste servicii ar trebui personalizate pentru a răspunde nevoilor individuale ale vârstnicilor, livrate prin intermediul unui personal bine instruit, în centre de îngrijire curate și sigure.
Mai mult decât atât, absența serviciilor de îngrijire la domiciliu, ca alternativă la căminele de bătrâni, modalitate relativ nouă de a interveni în problematica socială, având ca scop principal evitarea instituționalizării persoanelor dependente și menținerea lor într-un mediu de viață familiar, conduce inevitabil către situații de tip abuz în centre în care vârstnicii sunt doar o sursă de venit. De altfel, cadrul legislativ incoerent și structurile birocratice din România au condus la crearea unui mediu instituțional instabil și nesigur care afectează în mod vizibil implementarea și dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu (prin absența unor strategii comune de acțiune la nivelul organizațiilor furnizoare de servicii în domeniu, dificultăți legate de menținerea continuității programelor, influențate de reducerea posibilității de accesare a finanțărilor externe și de faptul că sustenabilitatea activităților nu se poate realiza cu succes pe plan local).
Promovarea corespunzătoare prin campanii de awareness la nivel național este o componentă cheie, astfel încât familiile care se află în căutarea unor astfel de servicii și/ sau centre specializate să poată lua o decizie în cunoștință de cauză. Milităm pentru finanțarea coerentă și sustenabilă a serviciilor de asistență socială pentru persoanele în vârstă din România, pentru sprijin instituțional adecvat pe termen lung, deoarece nevoile de asistență socială în acest domeniu nu sunt nici pe
departe acoperite. Aceste servicii sunt esențiale pentru a asigura bunăstarea și calitatea vieții persoanelor în vârstă și pentru a construi o societate în care fiecare individ, indiferent de vârstă, să se simtă valorizat și îngrijit.
#Federația SenioriNET sprijină garantarea și respectarea drepturilor persoanelor vârstnice din România prin intermediul #Cartei Albe a Persoanelor Vârstnice din România care își propune să aducă în atenția publicului larg, a autorităților dar și a persoanelor vârstnice, nevoia urgentă de schimbare a paradigmei referitoare la îmbătrânire. Vârstnicii nu sunt o povară a societății, ci persoane resursă! Prin intermediul Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România, vă atragem atenția asupra dreptului la o bătrânețe demnă, autonomă, activă și utilă.
Dacă și voi gândiți că părinții și bunicii voștri merită mai semnați carta alba https://seniorinet.ro/semneaza-pentru-carta-alba/.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și cresterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând, în același timp, relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Pentru detalii suplimentare despre proiect: Coordonator comunicare – Raluca Bedereag, Asociația Four Change
(e-mail: comunicare@4change.ro; tel: 0768268017)