Emilia Soare – o rază de speranță pentru cei mici | Fundația Regală Margareta a României
Emilia Soare – o rază de speranță pentru cei mici | Fundația Regală Margareta a României
29820
post-template-default,single,single-post,postid-29820,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060

Emilia Soare – o rază de speranță pentru cei mici

Emilia Soare – o rază de speranță pentru cei mici

Asistent social full-time în cadrul Centrului Comunitar Generații și mamă de Maria în fiecare zi, Emilia Soare aduce bucurie și speranță copiilor din medii defavorizate, înscriși în cadrul Centrului Comunitar Generații. Emilia iubește să fie înconjurată de oameni de la care are ce învăța și preferă, de cele mai multe ori, compania copiilor, de la care (re)învață multe lecții despre curaj, iubire necondiționată și despre frumusețe sufletească. Când nu este la muncă, își ocupă timpul liber cu plimbări în aer liber, cărți de dezvoltare personală și yoga.

 

  1. Spune-ne un pic despre experiența ta în sectorul neguvernamental.

Am debutat ca asistent social în domeniul ONG la puțin timp după finalizarea studiilor de licență, la finalul anului 2014. Am activat în cadrul Organizației Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual, unde am avut oportunitatea să descopăr oameni minunați și să realizez activități de integrare socială împreună cu tinerii cu dizabilități intelectuale și asociate din cadrul centrului de zi al organizației. Începând cu februarie 2017, am început să lucrez în cadrul Fundației Regale Margareta a României, la Centrul Comunitar Generații, unde îmi desfășor activitatea și în prezent.

Pe toată perioada facultății am interacționat cu mai multe ONG-uri în cadrul stagiilor de practică desfășurate, precum ADIS, ADPARE, ARCA și am realizat și activități de voluntariat în cadrul Asociației Touched Romania. Din 2015 până în 2021 am activat ca voluntar și în cadrul COSI, unde am avut posibilitatea să interacționez cu tineri din medii internaționale, dar și să contribui la realizarea unor activități de conștientizare, training course-uri și chiar să fiu mentor pentru câțiva tineri aflați în programul de voluntariat european.

 

  1. Ce anume te motivează să continui această muncă?

Provocările zilnice și situațiile noi cu care ne confruntăm zi de zi la Centru. Pentru mine, munca în domeniul social este o dezvoltare personală continuă. Am de învățat mereu lucruri noi de la fiecare beneficiar cu care interacționez și am astfel posibilitatea să ma descopăr și eu mai bine. Și un factor cheie care face diferența la locul de muncă este echipa, pentru mine mereu a fost un punct de sprijin.

 

  1. Cum crezi că te-a schimbat faptul că lucrezi într-un ONG?

Experiența ONG-ului pentru mine înseamnă dezvoltare personală și profesională. Este un domeniu în care experiența de la muncă te ajută și în viața de zi cu zi. Am învățat că fiecare om este o resursă și că din fiecare interacțiune am ceva de învățat. Mă simt recunoscătoare că pot contribui în mod pozitiv în viața celorlați!

 

  1. Care este rolul tău în organizație?

Ca asistent social în cadrul Centrului, sunt responsabilă să mă asigur că fiecare copil care ajunge în Centru îndeplinește criteriile pentru a beneficia de serviciile acordate de noi. Întocmesc împreună cu colegele mele obiective specifice pentru fiecare în parte, care să îi ajute să se integreze social, să își imbunătățească situația școlară și să își dezvolte noi abilități prin participarea la activitățile nonformale pe care le implementăm. Mă asigur că atunci când vin la Centru, copiii își realizează sarcinile școlare și că beneficiază de sprijinul necesar acolo unde intâmpină dificultăți. Munca la Centru presupune tot timpul colaborare cu echipa și voluntarii Centrului. Prin implicarea comunității putem să contribuim în mod eficient la creșterea riscului de abandon școlar.

 

  1. Ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

Faptul că interacționez zilnic cu oameni minunați.

 

  1. Care au fost cea mai mare provocare și cea mai mare satisfacție din activitatea ta, de până acum, la Fundație?

Cea mai mare provocare a fost să invăț să pun limite sănătoase în relația cu beneficiarii. Cea mai mare satisfacție din activitate o am atunci când văd că tinerii noștrii (de 16-17 ani) care au venit la centru în urmă cu 6-7 ani s-au dezvoltat atât de frumos, au căpătat mai multă siguranță și încredere în ei, au devenit mai responsabili, ba chiar aleg să devină independenți financiar, angajându-se pe perioada verii.

 

  1. Care sunt valorile tale, lucrurile care contează pentru tine?

Pentru mine, cea mai importantă este familia. Aici pornim și datorită expriențelor trăite în sânul acesteia ajungem să facem anumite alegeri în viață. Profesional, țin foarte mult la demnitatea umană. Am invățat că schimbarea apare atunci când îl privești pe celălat cu respect și curiozitate și nu dintr-o poziție de superioritate.

 

  1. Ce hobby-uri ai si ce ți-ai dori să faci pe plan personal și nu ai reușit încă?

În timpul liber îmi place să fac yoga, să ies cât mai des afară cu fetița mea și să citesc. Ce mi-aș dori să fac și nu am reușit încă este să încep o a doua facultate, cea de Pedagogie și Științele Educației.Doneaza