Dă valoare impozitului tău. Completează Declarația 177 și redirecționează impozitul deja plătit către o cauză socială | Fundația Regală Margareta a României
31155
page-template-default,page,page-id-31155,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-28060,elementor-page elementor-page-31155

Dă valoare impozitului tău. Completează Declarația 177 și redirecționează impozitul deja plătit către o cauză socială

 

PAȘII PENTRU REDIRECȚIONAREA IMPOZITULUI (aferent anului 2022) PRIN DECLARAȚIA 177:

  1. Puteți opta pentru redirecționare în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul 2022 nu a depășit plafonul;
  2. Completați contractul de sponsorizare;
  3. Completați Declarația 177 (D177 – „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”; acesta se regăsește pe portalul ANAF);
  4. Depuneți Declarația 177 (completată cu informațiile referitoare la redirecționarea sumei pentru care s-a încheiat contract de sponsorizare) la ANAF – perioadă de depunere: după 25 iunie 2023 și până la 25 decembrie 2023.

 

Care sunt avantajele pentru companie?

Declarația 177 nu reprezintă o donație sau o cheltuială, ci o redirecționare din impozitul deja plătit. Suma sponsorizată este plătită către organizația non guvernamentală de către ANAF, nu de către companie;

Indicatorul EBITDA nu este impactat, pentru că Declarația 177 se depune după încheierea exercițiului fiscal;

Suma disponibilă pentru sponsorizare este calculată exact prin declarația pe venit/profit, și nu doar estimată.

 

Ce este și cum funcționează Declarația 177?

În 2022, o nouă facilitate fiscală a fost introdusă de către ANAF prin Ordinul nr. 1679/2022 – plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, prin Declarația 177, sume reprezentând sponsorizări către organizații non-profit în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul anterior nu a depășit plafonul pentru sponsorizare (suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit; respectiv 20% din impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor).

Contribuabilii care doresc să își exercite opțiunea de redirecționare a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderilor o pot face prin completarea și depunerea Declarației 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” (se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil/plătitor).

Prin depunerea Declarației 177 redirecționați impozitul deja plătit, sponsorizarea astfel efectuată vizează consumarea plafonului admis pentru creditul fiscal aferent anului anterior – suma sponsorizată va fi plătită către beneficiarul sponsorizării de către organele fiscale.

 

Termenul de depunere în 2023 a Declarației 177 (pentru impozitul plătit aferent anului 2022)

Plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după caz, pot dispune redirecţionarea unor sume din impozitul datorat în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv a declaraţiei de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV (25 iunie 2023). Declarația 177, pentru impozitul plătit aferent anului 2022, poate fi depusă după 25 iunie 2023 și până la 25 decembrie 2023.

 

De ce ați redirecționa impozitul către Fundația Regală?

De 33 de ani, prin proiectele sociale derulate, împreună cu mulți oameni dornici a îmbunătăți vieți, Fundația Regală Margareta a României poate schimba viața copiilor aflați în pragul abandonului școlar, proveniți din medii defavorizate sau a vârstnicilor uitați de și în lume sau a tinerilor talentați, pentru care împlinirea visului artistic este condiționat financiar.

Prin semnarea unui contract de sponsorizare, completarea și trimiterea către ANAF a Declarației 177, puteți produce o schimbare semnificativă în comunitate, fără a avea un cost real.

Puteți da valoare impozitului dumneavoastră transformându-l într-o șansă oferită copiilor aflați în pericolul de a abandona școala, în curaj adus tinerilor talentați fără perspectiva unui viitor artistic pe măsură sau într-o rază de speranță acordată seniorilor singuri și în situații dificile de viață. 


NOTĂ: Acest document are caracter informativ și nu reprezintă consultanță fiscală profesională. Pentru informații și detalii vă recomandăm consultarea prevederilor legislative.

Doneaza