Concert Regal Caritabil
ediția a XV-a

25 octombrie 2024 ora 19:00

Ateneul Român

În parteneriat cu
Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, are pentru a cincea oara Concertului Regal caritabil sub bagheta sa, fiind alături de programul Tinere Talente încă din 2012. Orchestra „Universitaria” este ansamblul reprezentativ de dimensiuni simfonice al Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea permanentă a conf. univ. dr. Alexandru Ganea.
Un talent precoce, Cadmiel Boțac câștigă la doar 10 ani premiul I la concursul „Young Virtuosov” (Zagreb), primul dintr-o serie de competiții internaționale la care se situează pe primul loc - Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan, „Milano Piano Talents”, „Adilia Alieva” din Franţa, Concursul Internațional „Carl Filtsch”, „Transylvanian Piano Competition”.
Mihai Ritivoiu are o cariera prolifică în Europa și Asia. Stabilit la Londra, a câștigat numeroase competiții naționale și internaționale, printre care Concursul Național „Dinu Lipatti” de la București și „Concursul Intercolegial al Societății Beethoven Piano din Europa” din Londra. Cel mai notabil, Mihai este laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, unde a fost distins și cu premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu.
Constantin Borodin are peste 20 de premii naționale și internaționale în palmares. A studiat la Conservatorul Regal din Ghent și la Universitatea de Arte din Berlin. Este membru al Orchestrei Naționale Române și al ansamblului Violoncellissimo.
Izabela Ghergu este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale. Colaborează cu Orchestra Română de Tineret, ansamblul Violoncellissimo, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Operei Naționale din București.
Supranumit „micul Paganini” de către mass-media națională, Mircea Dumitrescu a câștigat prima sa competiție la 12 ani, la Concursul International „Alice Bel Colle” din Acqui Terme, Italia. De atunci a câștigat peste 60 de concursuri, dintre care 25 internaționale.
Paul Răducanu este membru al Orchestrei Române de Tineret și laureat a numeroase competiții, printre care Concursrile Internaționale „Paul Polidor”, „Timotei Popovici ”, „Miniatura Romantică” și „W.A.Mozart ”.

România are nevoie de artă!

Cumpărând un bilet, susțineți tinerii talentați ai României!

Fundația Regală Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc, prin cea de a XV-a ediție a Concertului Regal Caritabil.

Evenimentul va avea loc vineri, 25 octombrie 2024, la ora 19:00, în prezența Familiei Regale a României.

Anul acesta, pe scena Ateneului Român, dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Universitaria a UNMB acompaniază tineri muzicieni de valoare, premiați internațional: pianiștii Cadmiel Boțac și Mihai Ritivoiu, violonceliștii Constantin Borodin și Izabela Ghergu și violoniștii Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu. Soliștii sunt alumni de succes ai programului național Tinere Talente.

Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse în urma Concertului Caritabil vor sprijini programul Tinere Talente prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români, aflați în situații materiale dificile.

„Credința noastră este că împreună avem puterea de a crea un viitor armonios pentru cât mai mulți copii și tineri cu talent artistic, îndrumați și inspirați de maeștri. Tinerii noștri au nevoie de sprijin și de încredere. România are nevoie de artă!”


Majestatea Sa Margareta,

Președintele Fundației Regale Margareta a României

Despre Tinere Talente

Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali.

 

Ca răspuns la această problemă, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național pentru a sprijini și promova acești tineri artiști talentați, care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.

 

Peste 400 de tineri, care studiază muzică sau arte vizuale în licee și universități din România, au fost ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. O nouă generaţie de artişti din toată ţara, cu vârsta între 14 şi 24 de ani, va putea aplica pentru obţinerea unei burse în luna decembrie a acestui an.

 

Tinerii artişti susținuți prin programul Tinere Talente au reușit performanțe extraordinare după ce au fost sprijiniți prin burse de studiu, mentorat şi promovare prin programul Tinere Talente au reușit performanțe extraordinare după ce au fost sprijiniți prin burse de studiu, mentorat şi promovare.